מדריך בניית פרגולה DIY – אנשים רבים מוצאים צורך לבנות פרגולה לחצר/ לבית שלהם, ומבקשים לנצל את המרפסת, לעצב את הגינה, ליצור הגנה מפני הגשם והשמש ולהינות מארוחות משפחתיות תחת הפרגולנ. עם זאת, לצד העובדה שניתן לעיין בקטלוג, לציין מידות ולהזמין את סך השירות (כולל ייצור, הובלה והרכבה בשטח), רבים בוחרים לבנות את הפרגולה לבדם. חלק בוחרים בכך כדי לחסוך כסף וחלק בוחרים בכך כיוון שהם נענים לאתגר ובא להם לעשות זאת בעצמם. אז אם גם אתם רוצים לבנות פרגולה בעצמכם ולהתמודד עם הבנייה, מוזמנים לדעת שהאפשרות בהחלט ישימה, אך יש לעקוב אחר ההוראות בקפידה. לרשותכם מדריך מקוצר שיעזור לכם בבניית פרגולה.
טרם היציאה לדרך בוחנים את השטח והצרכים שלכם
טרם נתחיל לקחת מידות ולהזמין חומרים עבור בניית הפרגולה, יש לעצור ולהתחשב בשורת משתנים. כמו מה? יש להבין איזה גודל מבקשים לכסות, האם מבקשים שהפרגולה תעמוד על 4 רגליים (או אולי תהיה תלויה על הקיר), יש לקבל החלטה האם מוכנים לאורך זמן להשקיע בתחזוקה (לצורך העניין פרגולות אלומיניום אינן מצריכות תחזוקה – החומר אינו מחליד ומאוד עמיד), יש להבין כמה מוכנים להוציא ויש לקחת בחשבון שאומנם פרגולה מעץ יותר זולה, אך מצד שני היא דורשת תחזוקה (שגם כן עולה כסף). מה עוד? אם מבקשים שהפרגולה תאפשר משחק עם מצב הפתיחה, הרי ששוב פרגולות אלומיניום נכנסות למשוואה.
בחינת היתרים
ממש כפי שלפני בניית חצר אנגלית יש להבין מה אומר החוק, כך גם פה מומלץ לוודא מראש מהן התקנות. שנרחיב? ובכן חוק הפרגולות אומר שניתן להקים פרגולה ללא שום היתר, אך מצד שני כן נדרשים להודיע על התקנת הפרגולה בתוך 45 יום מתאריך הקמתה. מתי בכול זאת נדרשים להודיע על בניית הפרגולה? אם השטח שלה עולה על 50 מ"ר, או גדול מ 25% מסך השטח שעליו היא בנויה. עוד נציין שאם יש ספקות לגבי התקנות המקומיות, השלב הראשון הוא לערוך בירור מול הוועדה המקומית של אזור המגורים.
שלב אחר שלב – מדריך לבניית פרגולה DIY
- בחינת נתוני השטח והתייחסות לאלמנטים משלימים – ראשית מתייחסים לשטח שבו הפרגולה אמורה לעמוד. מה זה אומר? יש למדוד את השטח שמתכוונים "לסגור". כמו כן, יש לקחת בחשבון שהמשקל של הפרגולה מושפע מהגודל ומחומרי הקירוי – נתון שעשוי להשפיע רבות על בחירת חומרי הגלם (לעומת עץ, חומר האלומיניום נחשב קל משקל). עוד נציין שאם הפרגולה עומדת להיות מאוד כבדה, הרי שאז נדרשים להכניס למשוואה אישור של מהנדס. בנוסף, יש לבחון האם ניוד החומרים ליעד הרצוי יתאפשר בקלות והאם השטח שעומד על הפרק מספיק גדול כדי להכיל 4 רגליים שנתמכות בקרקע. כמו כן, אם נתוני השטח (או שיקולים אישיים אחרים) מובילים לבחירה בפרגולה תלויה, הרי שאז נדרשים לוודא שישנה חגורת בטון מתאימה במיקום הייעודי (התלייה תתבצע באמצעות הברגה). מה עוד? היו מודעים לכך שפרגולה תלויה נתמכת בזווית של 90 מעלות.
- שיקולי מיקום גובה וחשמל – רגע לפני שעומדים להזמין את הקיט הרצוי, יש להתחשב במספר שיקולים. אם ניתן לשחק עם מיקום הפרגולה, הרי שעדיף לבחור במיקום שפונה צפונה או מזרחה (צפונה עדיף), כך שגם בשעות הצהריים יתאפשר ליהנות מהצללה וגם מרוח צפונית נעימה מימי הקיץ. מבחינת שיקולי גובה, אם ניתן עדיף שהפרגולה תמוקם יותר גבוה מהמיקום של ארגזי התריסים (יאפשר עיגון ללא בעיה). עוד שיקול שיש לקחת בחשבון, נוגע לשיקולי תאורה. הנקודה היא שהרבה פעמים מבקשים להאיר את אזור הפרגולה (או להתקין תוספת של מאוורר תקרה), ועל כן יש להיעזר בכבל ירוק (עמיד למים) ויש להימנע מהתקנת התאורה על הקיר שאליו הפרגולה מחוברת. בכול אופן את החשמלאי רצוי להזמין לפני שמתקינים את הפרגולה (ולאחר שהגובה כבר ידוע).
- הזמנת החומר – הרעיון הוא להזמין קיט מוכן שחתוך בהתאם למידות הרצויות, כך ש"רק" יישאר לבצע חיבורים. אז מה עושים? לאחר שמבינים מה בדיוק רוצים (בהתאם לסך השיקולים שציינו) , ולאחר שמבינים איזה חומר מועדף, יש לעבור שלב. אומנם שלב זה אינו טכני או פיזי, אך גם כן דורש השקעה, ופה אנו מדברים על חיפוש חברת פרגולות שמתמחה בחומר הרצוי. יש לעבור על המלצות וכמובן לוודא שהחברה שאליה פונים יודעת לספק קיטים עבור בנייה עצמית, ולא רק מעניקה שירות מ א' ועד ת'.
- יציקת יסודות ועיגון עמודים – על מנת ליצוק את היסודות, נדרשים להכין 4 בורות, כל בור בעומק של חצי מטר. לאחר שמכניסים את היסודות ומבטנים, מומלץ להיעזר בפלס על מנת לוודא שהתוצאה תצא לא רק עמידה, אלא גם ישרה ואסתטית. לאחר שלב הביטון יש לחכות בערך כ3 ימים, לטובת ייבוש מלא שיאפשר המשך עבודה. פה נציין שלמרות שהבטון צריך להתייבש, חשוב ל"השקות" אותו בין פעמיים לשלוש ביום. פעולה זו מובילה לייבוש יותר איכותי. כמו כן, אם מבקשים להתקין רק 2 רגליים ואת הצד השני לחבר לקיר, הרי שאז נדרשים להכין סולם מספיק גבוה ולבצע את הקיבוע של הקורות
באמצעות ברגי "ג'מבו". נשמע כמו תהליך ארוך? תשמחו לדעת שמכאן והלאה שאר השלבים הרבה יותר קצרים.
- מעגנים את העמודים – לאחר שהיסודות ממוקמים והבטון יבש, יש להטמיע את רגלי הפרגולה. חשוב להבין שאותם עמודים עומדים לשאת משקל רב, ועל כן התשתית צריכה להיות מאסיבית. אם בוחרים בפרגולה עומדת על 4 רגליים, יש לעגן את העמודים ישירות לרצפה. לשם כך יש להסתמך על הברגה של תושבות עיגון ויש ליצוק את היסודות ישירות לבטון.
- מרכיבים את הפרגולה – לאחר שהקיט מגיע יש לשמור על סדר ולהיעזר בסימונים שמסייעים להבין מה מתחבר למה. בחלק מהמקרים הקיט יגיע עם חוברת הדרכה ובחלק מהמקרים עם מדבקות שמעניקות הכוונה. באופן כללי נציין שאת המסגרת צריך לחבר לפני שמחברים אותה לקורות התומכות. מכאן שאם מדובר בפרגולה קבועה, מדובר ב 4 קורות. אם מדובר בפרגולה שנשענת על הקיר, מדובר ב2 קורות. ואם מדובר בפרגולה תלויה, הרי שאין שום קורות. פה ראוי להבין שככול שחומר הגלם נחשב יותר כבד, כך הקורות יונחו במרווחים יותר קטנים, כך שהתשתית תהיה כמה שיותר יציבה. באופן כללי נהוג להתקין את הקורות שבתוך המסגרת במרחק של 85 ס"מ, אם כי כמובן שמאוד תלוי מהו הגודל הכללי. אינכם בטוחים? בצעו חישוב פשוט: קחו את המרחק שבין 2 הקצוות וחלקו אותו בכמות העמודים. מיקמתם? בוחנים שהרווחים אכן שווים ורק אז מחברים באמצעות ברגים ומברגה.
- מרכיבים את הקירוי – מאוד תלוי איזה קירוי נבחר. כך למשל אם בוחרים בפרגולה מאלומיניום, הרי שרבים בוחרים לחבר לה סנטף. גם אותה מזמינים לפי מידה רצויה, ואילו החיבור נחשב פשוט. כל שצריך לעשות זה להיעזר בברגי איסכורית.
יוצאים לדרך!
הפרגולה הונחה והיא משרתת נאמנה? ובכן יש לקחת בחשבון שגם אם בחרתם להתקין פרגולות אלומיניום (כך שלא נדרשת תחזוקה), עדיין כן נדרש מעקב תקופתי. מה יש לבדוק? מומלץ מדי פעם לבחון את מצב החיבורים ובאופן כללי את מצב היציבות. שורה תחתונה? אם רק מתחילים, מגלים שהפעולה הרבה יותר פשוטה ממה שנדמה. בהצלחה!
במידה ואתם רוצים שיבנו עבורכם פרגולה בצורה מקצועית וייסודית אנחנו מזמינים אתכם לדבר איתנו המקצוענים בתחום הפרגולות בישראל, אנו נידאג לתת לכם מענה מקצועי עבור כל שאלה שיש לכם בנושא פרגולות אלומיניום, ונלווה אתכם לאורך כל התהליך בבחירת פרגולה מתאימה לחצר שלכם ולכל מקום שתבחרו.אנו מזמינים אתכם להיכנס לדף צור קשר להשאיר פנייה ואחד מהנציגים שלנו יחזור אליכם בהקדם האפשרי, כמו כן תוכלו להתקשר אלינו בכל עת לטלפון שמספרו 072-3957720
תמיד לשירותכם, צוות ORBAN.
מדריך בניית פרגולה DIY