חוק הפרגולות

חוק הפרגולות

הכול אודות חוק הפרגולות

אינספור בעלי בתים ועסקים מבקשים להיעזר בתוספת של פרגולה. פרגולה מאפשרת לנצל את השטח החיצוני באופן אידאלי. מבלי להתחשב בשמש ישירה, ברוח מעיקה, או אפילו בטיפות הגשם. מכאן שרבים מבקשים תוספת של פרגולה, בין אם עבור הגינה, החנייה, המחסן או המרפסת. עם זאת, יש להכיר בכך שלא בכול מקרה ניתן להתקין פרגולה ללא שום הודעה או קבלת היתר, ועל כן חשוב להבין מה אומר החוק ואלו תיקונים נוספו למשוואה. מוזמנים לקבל הסבר מלא אודות חוק הפרגולות.

חוק הפרגולות – לא עוד סחבת ובירוקרטיה מרתיעה

אם נחזור אל נקודת ההתחלה, נמצא שחוק הפרגולות נוסד בשנת 2014 בגין קושי רב שהורגש בתחום. לא מעט אנשים שביקשו להקים פרגולה, גילו שהם נדרשים להתמודד מול בירוקרטיה מרתיעה. אנשים בסה"כ ביקשו להתקין הגנה מפני שמש, רוח וגשם, אך גילו שהצורך להשיג אישור כרוך בסחבת לא נעימה. מכן שהרעש הציבורי נשמע והוחלט לעשות מעשה – להקל את סך התרחיש באמצעות מזעור משמעותי של הבירוקרטיה, עובדה שהוציאה את הוועד לתכנון ובנייה מחוץ למשוואה, ולו באופן חלקי.

מלבד פרגולות – למה מתייחס החוק?

כפי שהבהרנו, חוק הפרגולות מבקש להקל את ההתנהלות מול הוועדות, וכיוון שפרגולה מוגדרת כמבנה קל, הוסכם שהיא אינה פוגעת בציבור. מה אם כן בדיוק כולל החוק ומה החוק מגדיר כפרגולה? ובכן מדובר במבנה קל שהקמתו קלילה והנוכחות שלו אינה מהווה מפגע ציבורי. כמו כן, כיוון שמדובר במבנה קל, חוק הפרגולות גם מתייחס לאלמנטים נוספים, כגון סככת צל, סוכך מתקפל, חיפוי אבן על קיר חיצוני, סגירת מרפסת, שער, מחסום חשמלי, פיתוח החצר (כגון ריצוף והקמת מסלעה), החלפת רעפים, הקמת מחסן מחומרים קלים, התקנת מזגן והתקנת סורגים לחלונות. מכאן שלצד חוק הפרגולות גם ניתן למצוא הרחבה אודות "חוק הפרגולות סגירת מרפסת" ואודות "חוק הפרגולות מחסן".

כך למשל תיקון 101 לחוק התכנון והבניה נותן את הדעת לתהליך מקוצר שנוגע לסגירת מרפסת. התהליך נוגע להגשת היתר באופן מקוון, באמצעות מהנדס או אדריכל. לצורך הדוגמה התהליך כולל הקמת גגון מעל ל4 מ"ר, הקמת קיר עד ל3 מטר, פרגולה שאינה עומדת בתנאי הרישוי, מרפסת שמבקשים לסגור מחומרים קלים, הקמה של מחסן שאינו עומד בתנאי ההיתר (על פני הקרקע) וכדומה.

פרמטרים שמגדירים מרפסת שמנועה מהשגת היתרים

מבקשים לבחון האם הפרגולה הרצויה עונה על ההגדרה של חוק הפרגולות? מבקשים לוודא שגם הפרגולה הרצויה מבחינתכם אינה מצריכה היתר בנייה? ובכן יש לוודא שהיא עומדת בפרמטרים הבאים:

  • הגדרה – לפי החוק, פרגולה מוגדרת כמבנה בעל תקרה חסר קירות, כמבנה שבנוי באופן חלקי ומטרתו העיקרית לייצר הצללה על חלק משטחי הגג/חצר. בנוסף, הרווחים שבין הקורות שמייצרות הצללה צרכים להיות שווים, ולהוות כ40% מסך התקרה של הפרגולה.
  • שיקולי מיקום – הפרגולה צריכה להיות ממוקמת על פני הקרקע, או לחלופין על הגג, אלא אם כן תוכנית המתאר מציינת אחרת. בנוסף, הפרגולה צריכה לעמוד בתוך קווי הבניין, אם כי היא יכולה לחרוג כ40%. אם היא אכן חורגת, הרי שאז הפטור אינו תקף – כן נדרשים להשיג היתר בנייה.
  •  שיקולי גודל – הפרגולה צריכה להיות קטנה מרבע מסך השטח הבנוי, או לחלופין קטנה מ50 מ"ר.
  •  מעל 20 מ"ר – בהנחה ושטח הפרגולה עולה על 20 מ"ר, הרי שאז יש להכניס למשוואה אישור של מהנדס, כדי שזה יבטיח יציבות ויעגן את הפרגולה בצורה ראויה.
  • סככה וגגון קטנים מ20 מ"ר – אם מדובר בסככה וגגון שהשטח שלהם אינו עולה על 20 מ"ר, הרי ששוב אין צורך להשיג היתר ואף אין צורך להודיע לרשויות.

מה כן מצריך חוק הפרגולות לעשות?

אומנם חוק הפרגולות מקל את תהליך הוספת הפרגולה, אך כן יש מספר דברים שנדרשים לעשות. עברו על שלושת הפרמטרים הבאים:

  1. הודעה על דבר הקמה – לאחר שהפרגולה הוקמה, נדרשים להודיע על דבר קיומה לוועדת תכנון ובנייה, בתוך 45 יום מתאריך הקמתה. טופס הודעה מחכה באתר של משרד הפנים, ומשם גם ניתן לשלוח אותו באופן מקוון.
  2. אישור מהנדס – להודעה על דבר קיום הפרגולה נדרשים לצרף אישור מהנדס (אישור שנדרש במקרה שהפרגולה גדולה מ 20 מ"ר).
  3. צורך בהיתר בנייה – אם הפרגולה שעומדת על הפרק חורגת מהפרמטרים שזה עתה ציינו, הרי שהיא כן נדרשת להשיג היתר בנייה מטעם העירייה. במקרה זה הבירוקרטיה עשויה להתייצב מחדש, ועל כן אם ניתן, מוטב להימנע.

הכירו את חוק הפרגולות סנטף

חוק הפרגולות 2023 נוגע ליכולת להוסיף קירוי פלסטיק שקוף עבור הפרגולה, וזאת מבלי שיתעורר הצורך לשלם ארנונה. עוד נציין שהתקנות אינן קובעות באיזה חומר שקוף צריך להשתמש, ופה כל רשות מקומית מוזמנת להכתיב מהו החומר הרצוי, וכפי שהמציאות מלמדת, רבות בוחרות בפלסטיק גלי, בחומר "סנטף", עובדה שמסבירה מדוע רבים מכנים את "חוק הפרגולות 2020" , "חוק הפרגולות סנטף".

 

מידע נוסף אודות חוק הפרגולות החדש

עוד נחדד שהתיקון שנוגע לקירוי פלסטיק שקוף מתייחס לעיריות שבהן נהוג לשלם ארנונה על פרגולה מקורה, אם כי הוא אינו כולל פרגולות של בתי עסק. יש להבין שהחידוש מגיע לאחר שבמשך תקופה ארוכה היה ניתן להתקין רק קירוי שאינו מושפע ממזג האוויר וששקל רק עד כ3.5 ק"ג למטר מרובע. מבקשים לנצל זאת? עליכם לעמוד בתנאים הבאים:

  • הפרגולה ממוקמת בגג, בחצר, או במרפסת, והיא אינה מייצרת חנייה או מחסן.
  •  הגובה של הסככה נמוך מ3 מטר.
  • המפתח בין העמודים אינו גדול מ5 מטר.
  • משטח ההצללה עשוי פלסטיק שקוף.

שורה תחתונה – כיום קל ופשוט מתמיד!

לסיכום נציין שלצד שלל ההקלות, ראוי להבין שלא ניתן להוסיף לפרגולה קירות ובכך להפוך אותה לחדר, וזאת כי חוק הפרגולות אינו מתייחס לסגירה מלאה. שורה תחתונה? חוק הפרגולות מקצר ומקל מגוון מהלכים, כך שכיום אין צורך להשקיע בהרבה סידורים מסביב טרם מתקינים את הפרגולה הרצויה. עצה שלנו? טרם בוחרים, מתייעצים עם מומחים, כך שמראש נכנסים לתהליך באופן רגוע, מבלי שיידרש בהמשך להתעסק עם השגת אישורים.
אז אנחנו ממליצים במידה ואתם סגורים על איזה פרגולה אתם רוצים למשל פרגולות אלומיניום תבדקו על פי החוק מה התקנות אומרות כך שלא תופתעו בהמשך.

היה לכם מעניין? שתפו..

להצעת מחיר מנצחת!

השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם

דילוג לתוכן