מחפשים מעקה מרשים לתוך הבית או מעקה פונקציונלי עבור המרפסת? זהו בדיוק המקום להבין איזו חומריות עדיפה. האם אלומיניום או לחלופין ברזל. מדובר בשתי חלופות בעלות שלל יתרונות, אם כי כמובן שקיימים לא מעט הבדלים, אותם ניגש לבחון מקרוב. מעבר לעובדה שאלומיניום יחסית קל משקל וברזל מציע מראה ייחודי ואותנטי, נציין שקיימים מגוון שיקולים נוספים. הן מבחינת מחיר, הן מבחינת איכות, הן מבחינת תחזוקה ואף הרבה מעבר לכך. רלוונטי עבורכם? יצאנו לערוך השוואה!
היכרות ראשונית עם שני החומרים
טרם נעצור לערוך השוואה, נעצור להכיר את תעודת הזהות של כל חומר.
- אלומיניום – ת"ז
האלומיניום הנו יסוד כימי שנחשב מאוד שכיח (ביחס לשאר המתכות), עובדה שמסבירה את מחירו היחסית נמוך. האלומיניום ידוע בחסינות מצוינת בפני חמצון, ואף בעת חשיפה לחמצן הוא עוטה שכבת ברק מרשימה למראה. כמו כן, האלומיניום ניחן בצפיפות חומר נמוכה (עובדה שהופכת אותו לקל משקל), בעת חשיפה לאוויר הוא אינו מתפורר, הוא מוביל היטב חום וחשמל, אך הוא אינו מגנטי. מבחינת תכונות שנוגעות להיבט העיצובי, נציין שהוא נחשב חשיל (משמע נוח לעצב אותו באמצעות כבישה), הוא קל עבור ריקוע, הוא מתגבש ביעילות והוא אידאלי עבור עיבוד שבבי.
- ברזל – ת"ז
הברזל הוא יסוד כימי שנחשב נפוץ. ברגע שלוקחים ברזל טהור ומוסיפים לו פחמן (ולו כמות קטנה), הוא נהיה מאוד חזק וקשה, ואף הופך לפלדה (סגסוגת של ברזל עם פחמן). מכאן שבהתאם ליחסים שבין השניים ניתן לשחק עם מינונים שנוגעים לחוזק, גמישות וקשיות. הברזל נחשב מגנטי והוא רגיש למגע עם חמצן ומים. ברגע שהברזל בא במגע עם חמצן מופיעה שכבה של תחמוצת ברזל שמפוררת את החומר ושפוגעת בשכבת הברק – מופיעה חלודה. החלודה מרככת את החומר, ואף מפרקת אט אט את מבנה החומר.
אם רוצים להימנע מתופעה של חלודה אפשרי לצבוע את החומר בצבע אטום למים, או שניתן לצפות אותו ע"י מתכת אחרת, כאשר לרוב נהוג לבחור בחומר אבץ – תהליך שמוכר כ"גלוון". עוד דרך למנוע חלודה היא לייצר סגסוגת של פלדה שמכילה כרום (סגסוגת שמוכרת כ"נירוסטה").
פרמטרים שיש לקחת בחשבון – ברזל מול אלומיניום
- משקל – לעומת מעקה מברזל, מעקה מאלומיניום הרבה יותר קל. הפרמטר משמעותי רק במקרים מאוד מסוימים.
- עלות – האלומיניום ידוע כחומר יותר יקר לעומת הפלדה. עם זאת, אם משווים עלות של ברזל מגולוון לעלות של אלומיניום, נמצא שבמקרה זה הפער במחיר אינו משמעותי. כמו כן, לעיתים יותר קל לעבד אלומיניום, ועל כן למרות עלות החומר, המחיר הסופי של מעקה מאלומיניום אינו בהכרח יותר יקר.
עוד נציין שבאופן כללי עלות של מעקה מברזל נעה בין 450 ל1,100 ש"ח למ"ר, ואילו עלות של מעקה מאלומיניום נעה בין 550 ל1,300 ש"ח למ"ר.
- תחזוקה – האלומיניום אינו מחליד. לא כאשר הוא בא במגע עם האוויר ולא כאשר הוא בא במגע עם מים. הוא שומר על המראה הראשוני ללא תלות בתנאי מזג האוויר, ללא תלות בתחזוקה וללא תלות בזמן שחולף. לעומת זאת, כאשר אנחנו מדברים על מעקה ברזל, הסיפור שונה. מעקה מברזל שאינו מגולוון ושאינו עבר טיפול כנגד חלודה, די מהר יעטה סימני חלודה ואיכות החומר תיפגע בצורה ניכרת. עם זאת, כאשר מדובר בברזל מגולוון, הרי שאז מדובר באופציה טובה, אם כי לטווח הרחוק עדיין עדיף מעקה מאלומיניום, כי מתישהו שכבת ההגנה שהגלוון מעניק עשויה להיפגע.כאן נחדד שרבים טועים לחשוב שעבור תוך הבית ניתן להתקין מעקה מברזל שחור, משמע מעקה מברזל רגיל, וזאת כי בבית אין לחות ובטח שאין חשיפה לגשם. פה המקום לציין שאין זה מדויק, וזאת כי לאורך זמן גם בבית המעקה נחשף אט אט ללחות, כך שבהחלט עדיף גם עבור פנים הבית מעקה מברזל מגולוון
- דהייה – הן מעקה מאלומיניום והן מעקה מברזל מגולוון עשויים להימנע מתופעה של דהיית צבע, כל עוד בוחרים בצביעה בתנור. צביעה בתנור גם נאחזת טוב יותר בחומר, וגם מובילה לתוצאה יותר
אחידה. כאן כמובן ששוב יש משמעות לשאלה האם מדובר בברזל מגלוון. מדוע? כיוון שאם לא, הלחות שיש באוויר תוביל לקורוזיה וזו תוביל לקילוף של השכבה החיצונית. - חלודה – כפי שהפרמטר שמדבר על תחזוקה הבהיר, מעקה מאלומיניום מוגן לגמרי מפני חלודה ואילו מעקה מברזל כלל לא, כאשר מעקה מברזל מגולוון מעניק הגנה די טובה, אך לא כמו זו שמעניק מעקה מאלומיניום, ואף במיוחד באזורים של הריתוכים ניתן למצוא רגישות.
- חוזק – אם מחפשים מעקה שיידע לשאת מעמסה או התנגדות משמעותית, מוטב לבחור במעקה מברזל, וזאת כי מדובר במעקה שנחשב יותר עמיד וחזק. עוד נציין שאם מבקשים שמעקה מאלומיניום יהיה מאוד חזק, עובי הדופן נדרש להיות מעט יותר עבה, פרמטר שעשוי לפגום בנראות של מעקה עדין למראה.
- שילובים של חומרים נוספים – בשני המקרים ניתן לשלב חומרים נוספים, כגון עץ וזכוכית. לשם כך נדרשת עבודת תכנון ועיצוב מוקפדת.
- בטיחות – כל עוד המעקה נוצר בחברה מקצועית שמקפידה על נהלי בטיחות, הרי ששתי האופציות טובות.
- מגנטיות – מעקה מאלומיניום אינו מגנטי ואילו מעקה מברזל כן. לרוב נתון זה חסר חשיבות, אך אם מבקשים לקשט את המעקה הביתי במגנטים מיוחדים, הרי שמעקה מברזל עדיף, או אם המעקה מיועד עבור מפעל או מעבדה שבה מבקשים להימנע מתכונה של מגנטיות (בשל סיבה כזו או אחרת), הרי שמעקה מאלומיניום עדיף.
- נראות – מבחינת נראות טבעית, האלומיניום ניחן במראה מבריק ואילו הברזל במראה מט. מכאן שכל אחד מוזמן לבחור לאיזה מראה הוא יותר מתחבר. עם זאת, המראה של הברזל יותר עמום ואף הרבה פעמים יותר רצוי עבור בתים פרטיים. מצד שני, באמצעות צביעה ניתן לשחק עם שני המרכיבים, כלומר שכבת צבע מקשה לדעת ממה המעקה עשוי. במקביל, עם המרקם של החומר כן ניתן לשחק. מעקה מאלומיניום מאופיין במראה חלק לגמרי, ומנגד מעקה מברזל ניחן במראה יחסית מחוספס. מה עדיף? עניין של טעם אישי.
- סגנון עיצובי – אפשרי ליצור מחומר הברזל אינספור יצירות מגוונות ובעלות מראה ייחודי. מכאן שאם יש קונספט עיצובי מסוים, ניתן לייצר מעקה שהוא ממש יצירת אומנות. כך למשל ניתן לייצר מעקה מברזל שעליו יושב זוג ציפורים. ניתן לעצב לגינה אשכול ענבים שמשתלשל מהמעקה וכדומה. מה מבחינת מעקה מאלומיניום? ובכן כאן ניתן למצוא עיצובים שהם לרוב יותר מינימליסטים ונקיים, אם כי טווח היצירה נחשב יותר מצומצם. עוד נציין ששני הסוגים יודעים להשתלב במגוון סגנונות של בתים, אם כי בעוד שמעקה מברזל מתאים הן לעיצוב כפרי והן לעיצוב מודרני, הרי שמעקה מאלומיניום בעיקר מתאים לבית שמדבר מודרניות.
- תהליך עיבוד – מעקות מברזל יותר קשה לעבד. עם זאת, אין זה מונע לייצר שלל עיצובים מרהיבים. אלומיניום ניתן לעבד באמצעות עיבוד שבבי, יציקה, רידוד וריקוע. עם זאת, ברזל אומנם לא נוהגים לעבד באמצעות עיבוד שבבי, אך שאר השיטות תקפות גם עבורו. מה מעבר לכך? הוא מאפשר עיבוד באמצעות נפחות, נתון שמוביל לשלל יצירות מרהיבות.
- רמת גימור – רמת הגימור של מעקה מאלומיניום הרבה יותר נקייה וחדה. כך למשל פינה במעקה מאלומיניום עשויה להציע זווית של 90 מעלות. מנגד, רמת הגימור של מעקות מברזל מעט יותר רכה. פה נחדד שבעיקר מדובר בהבדל, אך לא בחיסרון – תלוי איזה סגנון עיצובי מחפשים.