מחרטות הן מהמכונות הבסיסיות והעיקריות בתעשיית העיבוד השבבי ובתהליכי הייצור של רכיבים רבים מאוד, כאשר יש טכניקות שונות לבצע פעולות חריטה, חומרים רבים שעליהם ובהם חורטים וכן אינספור יישומים שלא היו יכולים להתקיים ולהיות מיוצרים בדיוק ובאיכות הדרושים להם ללא חריטה – מרכיבים פשוטים ובסיסיים ביותר ועד רכיבים תעופתיים סופר מדויקים ומורכבים ורכיבי מיכון ייחודיים. לפניכם כל מה שצריך לדעת על חריטה ועל היבט מהותי זה בתחום העיבוד השבבי – תחום שכמובן קשור הדוקות למכלול תחומי עבודה במתכת, כולל פרויקטים של גדרות מאלומיניום, שערים מאלומיניום ושאר האפשרויות שחברת ORBAN מציעה ללקוחותיה.
מה זה חריטה ומה הקשר לעיבוד שבבי?
חריטה היא פעולה בסיסית בתעשיית העיבוד השבבי, פעולה מכאנית המבוצעת על חומר גלם ומסירה ממנו שכבות מדויקות ועדינות יחסית עדי ליצור צורה מוגדרת וספציפית. בפעולת החריטה, מסירים שכבות של חומר מחומר הגלם המעובד, בדר"כ באמצעות סכיני חריטה מיוחדים ו/או כלי עיבוד מתכתיים ובאמצעות יישום תהליך סיבובי בו חומר הגלם מסתובב למול סכין החריטה או להיפך, סכים החריטה מסתובבת ונעה בהתאם לחומר הגלם והיישום שיש לחרוט ולייצר. בשנים האחרונות לצד חריטה קונבנציונלית או במכונות CNC ממוחשבות ומתקדמות – כאשר בשני המקרים החריטה מתבצעת באמצעות סכין עיבוד מתכתית מיוחדת וייעודית, התפתחו גם מכונות לחריטה בלייזר, אשר עושות שימוש בלייזר חזק וממוקד כדי לחרוט ולחרוץ דוגמאות ודפוסים בחומרי גלם שונים.
בפשטות, פעולת החריטה כוללת השרת שכבות דקות (בדרך כלל), עדינות ומדויקות של חומר מחומר הגלם המעובד. מסורתית, חריטה מבוצעת על גבי חלקים מעוגלים וצילינדריים, כי המחרטות עבדו בצורה סיבובית. גם כיום זוהי דרך פעולה נפוצה מאוד, אך התפתחותן של מכונות CNC משוכללות עם כמה צירי תנועה ועבודה ומכונות חריטה בלייזר מאפשרות כיום גם חריטה איכותית, מדויקת ומורכבת על חלקים וחומרי גלם בכל הצורות, לאו דווקא בתהליך סיבובי.
הקשר לתחום העיבוד השבבי הוא שחריטה היא מהפעולות הכי נפוצות בכל תעשיית העיבוד השבבי, לצד כרסום, השחזה, חיתוך וכיוצא באלו. מראשית תחום העיבוד השבבי, מחרטות היו בשימוש וסייעו לייצר רכיבים מדויקים ומורכבים. היום יש מחרטות ייעודיות למתכות שונות, לעץ וגם לחלקי פלסטיק למיניהם – אך חריטת מתכות היא הנפוצה והמשמעותית ביותר.
מתי משתמשים במחרטות ולאילו צרכים?
מחרטות הן כלי משמעותי ומרכזי בכל תעשיית העיבוד השבבי, כאמור. יש היום מגוון רחב מאוד של מחרטות ומכונות עיבוד שבבי המבצעות גם חריטה, החל ממכונות ידניות "מסורתיות" ודי פשוטות המופעלות ע"י אומני עיבוד שבבי וחרטים בעלי ניסיון רב בעבודה ידנית מדויקת ועד מכונות CNC מאוד משוכללות וגדולות שיכולות להגיע לרמת דיוק, מורכבות ומהירות גבוהה ביותר ומכונות חריטת לייזר חדישות.
חריטה משמשת למגוון עצום של יישומים ושימושים. למשל אפשר לייצר בורג מיוחד וספציפי דרך חריטת ההברגה על גבי מוט מתכתי, אפשר להסיר שכבות עדינות ודקות של מתכת מגוף צילנדרי כך שיתאים ליישום מסוים מאוד, אפשר לחרוט שנתות או מספרים על רכיבים מתכתיים וכן הלאה עם באמת אינספור דוגמאות ויישומים למיניהם.
מכאן ניתן להבין שחריטה משמשת את כל תעשיות הייצור בכללותן, בדיוק בגלל שמדובר על פעולה כה נפוצה, נדרשת ומרובת פנים ויישומים – זה כולל תעשיות כמו תעופה וחלל, מכשירים רפואיים, מיכון, ייצור רכיבים למכונות ומערכות ייצור, ייצור חלקים למוצרים קמעונאיים, תעשיית הרכב, תעשיות ביטחוניות וכמו כן ליישומים המשלבים בין הפונקציונאלי לאסתטי ודורשים גם ייצור מדויק ומותאם אישית וגם גימור אסתטי – למשל שלטים, שערי מתכת מעוצבים, מעקות מיוחדים וכן הלאה.
בחירת ספק לעבודות חריטה
כמובן שככל שהחלק שיש לחרוט מורכב יותר או קטן יותר, יש צורך במחרטה מקצועית ומתקדמת יותר ובאיש מקצוע מיומן ומנוסה. כך למשל, התוצרים הכי מורכבים וייחודיים מיוצרים באמצעות מחרטות תעשייתיות, לרוב מבוססות CNC. כך שכאשר בוחרים ספק לעבודות חריטה חשוב לבדוק שהוא עושה שימוש במיכון מעולה ומשוכלל וכי אנשי המקצוע מנוסים ועם ידע מוכח באספקת רכיבים ומוצרים מדויקים ואיכותיים ללא פשרות.